12/08/2014

let it snow!

W końcu zaczął padać śnieg! Zaraz będzie połowa grudnia, a dopiero dziś tak naprawdę sypnęło. Chociaż święta dopiero za 2 tygodnie, to ja i tak już od kilku dni zaczęłam słuchać składanek świątecznych i przystroiłam pokój.
W dzisiejszym wpisie podam Wam przepis na wyśmienity piernik na święta. Robiłam go już 2 razy i każdy był zachwycony:)

...

Finally it started snowing! Soon will be a half of December and until today, it really snowed. Althoug the holidays are in two weeks, since few days I started listening christmas songs and I decorated my room.
In today's entry, I'll give you recipe for delicious gingerbread for Christmas. I did it twice and everyone was delighted:)

Składniki:

125 g masła
250 g (1 szklanka) brązowego cukru (lub białego)
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. Inki)
250 ml (1 szklanka) mleka
2 jajka
300 g (2 szklanki) mąki pszennej (np. tortowej)

Polewa:
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% - 36%
1 łyżka kawy zbożowej np. Inki
100 g mlecznej czekolady (lub gorzkiej)

Przełożenie:
kilka łyżek powideł śliwkowych (jeśli nie będziemy przekładać piernika, możemy podać konfiturę oddzielnie)

Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm posmarować tłuszczem i wysypać otrębami, mąką razową, płatkami owsianymi błyskawicznymi lub zwykłą mąką.
  • W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki.
  • Masę wylać do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Po całkowitym ostudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami. Można bezpośrednio ze słoiczka, ewentualnie w celu zagęszczenia bardziej rzadkich powideł, można umieścić je w rondelku i zagotować z 1 łyżką wody, chwilkę pogotować na małym ogniu.
  • Przełożony piernik polać polewą: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić. Jeśli chcemy aby piernik był wilgotny i smaczny przez kilka dni możemy go trzymać w pojemniku na ciasto z pokrywą.




* Przepis ze strony Kwestia Smaku. Jeśli chcesz zobaczyć przepis na stronie Kwestia Smaku, kliknij w link obok -  (kwestiasmaku.com).

...

* The recipe from webside Kwestia Smaku. If you want to see the recipe on the webside Kwestia Smaku, click on the link - (kwestiasmaku.com).

Miłego poniedziałku,
kasia

...

Have a nice Monday,
kate



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz